Szakítani nem szégyen: Szabadulás útja a mérgező kapcsolatokból

Ahogy belemerülünk egy mérgező kapcsolatba, egy sötét labirintusba lépünk, ahol a bántalmazott énünk uralkodik. Ez a labirintus olyannyira bekebelez minket, hogy szinte elveszítjük az identitásunkat, és azt sem merjük kérdőjelezni, hogy kik is vagyunk valójában. Ahelyett, hogy kilépnénk ebből a labirintusból, gyakran inkább iracionális indokokat keresünk annak érdekében, hogy továbbra is a bántalmazó kapcsolat fogságában maradjunk. Egyik ilyen iracionális indok lehet a szakítással járó szégyen érzése.

A szakítás utáni vélt szégyen érzet szinte lángoló tűzként mélyen belénk égeti magát, és örökre megmarad tudatalattinkban. De miért teszi ezt? Egyrészt, mert féltjük azt a meggyőződésünket, melyet a párkapcsolat elején formáltunk magunknak, melyet az elköteleződés időszakában másoknak is kinyilvánítottunk. Tudjuk jól, hogy ha most megváltoztatnánk ezt az álláspontunkat, akkor hiteltelenné válnánk saját szemünkben és mások előtt is.

Ezért ragaszkodunk görcsösen ehhez az álláspontunkhoz, még akkor is, ha látszólagos bizonyosságaink egyre több ponton dőlnek egymás után romba. Minél több ponton ingadozik meg az elképzelésünk, annál hevesebben próbáljuk megvédeni, amíg végül teljesen kimerülnek erőforrásaink.

A másik oka ennek a szégyen érzésnek az, hogy küzdünk a társadalmi előítéletekkel. Az elvált emberekre még mindig rengeteg sztereotípia nehezedik, melyeket saját magunk is felnagyíthatunk, és megerősíthetünk gondolatainkban. Félelem gyötri lelkünket attól, hogy környezetünk nem avaliálja. Félünk, hogy környezetünk majd  nem azonosítja a döntésünket a mérgező kapcsolatból való kilépéssel, hanem inkább azt látja bennünk, hogy képtelenek vagyunk helyrehozni a kapcsolatot, és feladjuk, mielőtt még megpróbáltuk volna.

A tévedés szégyene, a szingliség, az elszakítottság annyira kínzó érzések, hogy néha inkább elfogadjuk a bántalmazást és az alárendeltséget, mint hogy szembesüljünk ezzel a szégyennel.

El kell fogadnunk, hogy a szégyen érzése gyakran irracionális. Végül is, aki hallgat, az bűnrészes a mérgező helyzet fenntartásában.

Előfordul, hogy válás után, az idő távlatában visszatekintve sikerül új nézőpontból szemlélnünk korábbi élethelyzetünket, mint elvált embert.

Ilyenkor előfordulhat az is, hogy még inkább szégyenkezhetünk, hogy milyen hosszú ideig hagytuk, hogy egy ilyen méltatlan helyzet uralkodjon felettünk, csak azért, mert az akkori tudatunk nem engedte meg a változást.

nevtelen_terv_2024-04-21t133050_091.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://valtozok-home.blog.hu/api/trackback/id/tr1717819281

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Almandin 2022.04.29. 21:13:07

Én azt látom, hogy ma-kivéve a nagyon konzervatív közeget-nem szégyen szakítani, vagy elválni. Szinte mindenkivel megtörténik az ilyesmi. Sőt, van egy olyan tendencia is, hogy már inkább az számít szégyennek, ha valaki nem lép ki egy olyan kapcsolatból, amit a külvilág rossznak ítél. A megbocsátó embereket gyengének, megvetendőnek tartják sokan. De azt nem gondolom, hogy ma M.o.-n tömeges lenne az a jelenség, hogy az emberek mások véleményétől félve maradnak a rossz kapcsolatukban. Esetleg kivételt képezhet, ha valaki túl sokszor és rövid kapcsolatok után szakít, arról még rossz a többség véleménye (pl. két éven belül két-három "komoly" kapcsolat és szakítás).
A másik, hogy az is válthat ki szégyent, ha az emberrel szakítottak. Ilyenkor az a rossz érzés, hogy nem volt elég jó partner, megbukott emberileg-erkölcsileg. Az emberek szeretnek abban a hitben élni, hogy ők jó társak, szégyent okozhat, ha kiderül, mégsem voltak azok. Nárcisztikus hajlamú egyéneknél még erősebb lehet ez az érzés.
Más: a béklyó szó nem pontos j-vel írandó.

Ikigai & love

Életreszóló teremtő párkapcsolatot tudjunk kialakítani. Ikigai & love, találd meg életed értelmét, és életed párját mérgező kapcsolat után: https://ikigaiandlove.hu/ 

Friss topikok

süti beállítások módosítása